Психологія (Вікова, педагогічна та спеціальна психологія) - Кордунова, Наталія Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Метою розроблених методичних рекомендацій до практичних занять з вікової психології є ознайомлення здобувачів освіти з віковою мінливістю психіки людини, симптоматикою криз вікового розвитку, соціальною ситуацією розвитку, провідною діяльністю, психічними новоутвореннями вікових періодів, зони актуального й перспективного розвитку , що допоможе їм зрозуміти принципи, механізми, закономірності й особливості формування та розвитку людської особистості. Педагогічна психологія дозволяє озброїти здобувачів освіти знаннями про специфіку педагогічної діяльності і ролі вчителя як організатора навчально-виховного процесу, аналізувати психологічні аспекти процесів навчання і виховання підростаючої особистості. Спеціальна психологія має на меті узагальнити знання про дітей з особливими потребами, ознайомити здобувачів освіти з особливостями розвитку дітей із порушеннями в розвитку, вміти аналізувати особливості порушень і застосовувати прийоми роботи з ними. Методичні рекомендації містять завдання практичних робіт відповідно до навчальної програми. Організація роботи здобувачів освіти передбачає ведення словника психологічних термінів з кожної теми, підготовку відповідей на контрольні запитання та завдання, розвʼязання проблемних і творчих завдань. Питання для самоконтролю передбачають уміння відстежувати закономірності та фактори, які характеризують та зумовлюють вікову динаміку розвитку психіки, формування вміння обґрунтовувати методи навчання і виховання дітей різного віку. Видання містить теоретичні завдання з курсу, питання для самоконтролю, тестові та практичні завдання, термінологічний словник, список рекомендованої літератури, які потребують глибокого вивчення проблем, що передбачені змістом практичних занять з курсу. Методичні рекомендації призначені для здобувачів освіти денної та заочної форми навчання.
Keywords: психологія; основи психології; вікова психологія; педагогічна психологгія; спеціальна психологія