Готовність майбутнього вчителя початкової школи до професійного самовизначення: теоретичні аспекти - Єлова, Тетяна; Yelova, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті синтезовано відображення деяких наукових підходів щодо визначення поняття «готовність майбутнього вчителя початкової школи до професійного самовизначення». Питання готовності майбутнього вчителя початкової школи до професійного самовизначення розглядаються в руслі підготовки студентів до професійної діяльності в контексті загальної теорії готовності як видового явища щодо родового «готовність до діяльності». Внесено деякі уточнення щодо трактування ключових понять «готовність», «готовність до діяльності», «професійна готовність», «професійне самовизначення», що поглиблює розуміння ключового поняття «готовність майбутнього вчителя початкової школи до професійного самовизначення», яке розглядається як важлива складова професійного становлення та складний цілісний стан соціалізації особистості, що характеризується сукупністю її професійно важливих якостей, і забезпечує їй свідомий перехід із системи вузівської підготовки в систему професійної діяльності та успішну самореалізацію в ній.The article reflects some synthesized scientific approaches to the definition of «readiness of future teachers of elementary school to professional self-determination». A question of future elementary school teacher readiness for professional self-determination is considered in line with training of students for professional activity in the context of the general theory of readiness as specific phenomenon rather patrimonial «readiness for activities». Some amendments concerning an interpretation of the key concepts «readiness», «readiness for activities», «professional readiness», «professional self-determination» are brought, that deepens understanding of the key concept «readiness of future elementary school teacher for professional self-determination» which is considered as an important component of professional formation and the difficult complete condition of socialization of the personality which is characterized by set of its professionally important qualities and provides it conscious transition from system of high school preparation to system of professional activity and successful self-realization in it.
Readiness of future elementary school teacher for professional self-determination: theoretical aspects
Keywords: готовність; готовність до діяльності; готовність до професійного самовизначення; майбутній учитель початкової школи; професійна готовність; професійне самовизначення; професійна діяльність; readiness; readiness for activities; readiness for professional self-determination; future elementary school teacher; professional readiness; professional self-determination; professional activity