Виклики та можливості міжкультурної комунікації в Європі - Козак, Алла Володимирівна; Близнюк, Людмила Миколаївна (My University, 2023)
Стаття присвячена детальному аналізу викликів та можливостей, які виникають у процесі міжкультурної комунікації в сучасній Європі. Адже, міжкультурна комунікація є актуальною та невід'ємною частиною сучасного життя, сьогодні вона стає ключовим фактором в розв'язанні глобальних проблем, таких як зміна клімату, міжнародні конфлікти та глобальна нерівність. Тому глибоке розуміння цієї теми є необхідним для кожного, хто бажає ефективно функціонувати в сучасному глобалізованому світі. В статті основна увага приділена ролі онлайн-спілкування як важливого каналу міжкультурної взаємодії. Мета дослідження – визначити фактори, які сприяють успішній комунікації між представниками різних культур, та ідентифікувати ті, що стають перешкодами для ефективного взаєморозуміння. Для досягнення цієї мети використовуються такі загальнонаукові методи, як аналіз наукової літератури, групування, порівняння, синтез та індукція. Результати дослідження показують, що міжкультурна комунікація це складний процес з рядом можливостей та викликів. Вона включає в себе не тільки мовні аспекти, але й немовні елементи, такі як жести і міміка, а також паравербальні компоненти, як-от інтонація та тембр голосу. Дослідження також виявило ключові виклики, такі як стереотипи, упередження і конфлікти, які можуть завадити ефективному спілкуванню. Було запропоновано низку стратегій для подолання цих викликів, зокрема попереднє ознайомлення з культурними нормами, знання мови співрозмовника і активне слухання. Онлайн-комунікація була визнана ефективним сучасним засобом для міжкультурного діалогу. Загалом, міжкультурна комунікація не лише сприяє особистісному розвитку, але й служить важливим інструментом для розв'язання глобальних проблем і підвищення рівня міжнародних відносин. Практичне значення дослідження полягає в тому, що його результати можуть бути використані для покращення міжкультурних програм, освітніх курсів та корпоративних стратегій в міжнародному контексті.
Keywords: міжкультурна комунікація; соціальна інтеграція; Європа; онлайн-спілкування; культурні виклики; 378.016:316.77