Проведення рубок формування та оздоровлення лісів у соснових насадженнях Галузійського лісництва філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України» та їх вплив на якісний склад деревостану - Демчук, Олександр Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У роботі наведено дані аналізу рубок формування та оздоровлення лісів у Голузійському лісництві за період 2019–2024 рр. Аналіз рубок показав, що з 2019 по 2023 рік площі рубок знизилися на 55,2%, з 471,3 га до 211,1 га. У 2024 році спостерігалося незначне збільшення до 244,7 га. Обсяги вилученої деревини зменшилися з 20 427 м³ у 2019 році до 3 534 м³ у 2023 році. У 2024 році цей показник зріс до 7 419 м³. Понад 75% площ рубок становили санітарні рубки, з яких понад 90% були вибірковими. Рубки догляду охоплювали 20,64% площ, з яких найбільші площі припадали на прохідні рубки (193,3 га), а найменші — на рубки прорідження (31,8 га). Динаміка площ та обсягів вилученої деревини варіювала залежно від типу рубок і року. У Галузійському лісництві рубки догляду проводилися постійно протягом 2019–2024 років, на відміну від інших лісництв філії «Маневицьке лісове господарство» ДП «Ліси України», де деякі види рубок догляду не здійснювалися в окремі періоди. Високий відсоток санітарних рубок підкреслює потребу в популяризації роботи лісгоспів та запровадженні прозоріших процедур призначення та виконання санітарних заходів у лісах, щоб зменшити суспільний резонанс і підвищити довіру громадськості.
Keywords: рубки догляду; рубки формування; лісовий фонд