Вплив урбосистеми міста Ковель на якість води річки Турія - Цьось, Оксана Олександрівна; Музиченко, Оксана Семенівна; Боярин, Марія Володимирівна; Бєдункова, Ольга Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2021)
Інтенсивний розвиток урбанізаційних процесів призвів до забруднення поверхневих вод річок біогенними речовинами, сполуками важких металів, нафтопродуктами, фенолом. Погіршення якості води спостерігаєть-ся в р. Турія в межах м. Ковель. Основними джерелами забруднення р. Турія в межах міста є стічні води ВАТ «Ковельмолоко», УВКГ «Ковельводоканал», стихійні сміттєзвалища в межах водоохоронних вод. Нами досліджено, що на формування якості води р. Турія суттєво впливають речовини сольового та тро-фо-сапробіологічного блоку. У створі No 2 спостережено незначне зростання показників сольового блоку. Серед показників трофо-сапробіологічного блоку найгірші значення у створі No 2 зафіксовані для кисню (5,1 мгО2/дм3) та фосфатів (0,26 мгР/дм3). Перевищення у створі № 2 показників розчиненого кисню, фосфатів пов’язане з над-ходженням стічних вод з очисних систем. Серед показників трофо-сапробіологічного блоку найвищі значення у створі №1 мали азот нітратний – 7,0, біхроматна окиснюваність – 5,1 та БСК5 – 4,7. У створі № 2 серед речовин трофо-сапробіологічного блоку найвищої категорії сягали азот нітратний – 7,0 та азот нітритний – 6,2. Інтегральний екологічний індекс якості води р. Турія перебував в інтервалі від категорії 3,7 у м. Ковель, 500 м вище очисних систем – стан «добрий», ступінь чистоти – «досить чисті», що відповідає ІІ класу якості води – стан «добрий», ступінь чистоти – «чиста», до 4,2 категорії у с. Бахів, 500 м нижче випуску очисних систем – стан «задовільний», ступінь чистоти «слабкозабруднена», що відповідає ІІІ класу якості води – стан «задовільний», ступінь чистоти «забруднена».
Keywords: урбосистема; річка Турія; якість води; екологічний індекс; urbansystem; Turia river; water quality; ecological index; 504.4.062.2:556.38