Психологічні особливості прояву страхів у дітей дошкільного віку - Замелюк, Марія Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У вступі обґрунтована актуальність теми дослідження «Психологічні особливості прояву страхів у дітей дошкільного віку». У першому розділі проведено теоретичний аналіз страхів і тривог з метою виявлення можливостей вирішення проблеми страхів у дітей. Порушується проблемне питання: які страхи поширені у дошкільнят і які можливості їх послаблення. Мета дослідження: виявити страхи, які відчувають дошкільники, та можливості їх зменшення. Завдання дослідження: обґрунтувати феномен страху в дошкільному віці, визначити думку батьків, які виховують дошкільників, та думку дітей про пережиті ними страхи, виявити можливості зниження страхів дошкільників. У другому розділі було проведене експериментальне дослідження щодо визначення основних видів та особливостей прояву страхів у дошкільному віці. До психодіагностичного комплексу увійшли: «Червоний – чорний будиночки» (модифікація М. Панфілової), проективний екскурс (рисунок) визначення страхів у дітей за О. Захаровим «Дитячі страхи», тест проективного плану «Кінестетичний малюнок сім’ї», короткий варіант тесту Люшер, спостереження за поведінкою дітей у ситуаціях невизначеності, бесіда з вихователями ЗДО. Результати дослідження підтвердили дані досліджень, розглянутих у теоретичній частині щодо страхів, які відчувають діти в дошкільному віці, та можливостей їх подолання. Зокрема, аналіз даних опитування дошкільнят показує, що діти цього віку відчувають різноманітні страхи. Ці страхи є природними і характерними для певного етапу розвитку дитини. У цьому контексті постає актуальність співпраці сім’ї та педагогів, оскільки подолання таких страхів пов’язане з компетентністю вихователів, підготовкою освітнього середовища, адаптацією навчального матеріалу з урахуванням індивідуальних особливостей конкретної дитини. У третьому розділі, після первинної діагностики була розроблена і апробована психолого-корекційна програма, метою якої є зниження рівня тривожності дітей старшого дошкільного віку засобами ігротерапії.Результати дослідження: дошкільники відчувають різноманітні страхи:страх незнайомих людей, незнайомих місць, речей, явищ. Страхи дітей дошкільного віку специфічні і пов’язані з віком і досвідом дитини. Багато страхів зникають з часом самі собою. Боязливі діти стають тривожними, злими, їм важче зосередитися. Дитячі страхи пов’язані з розлукою з батьками, незнайомим середовищем і людьми, тваринами, надприродними речами. Батьки визнають, що їхні діти стикаються з різними страхами, і намагаються допомогти дітям подолати ці страхи. Опитування дітей показало, що діти найчастіше бояться інших дітей, тварин, уявних істот, невідомих ситуацій або окремих людей. Діти пов’язують подолання своїх страхів з допомогою близьких людей (батьків і вчителів). Подолати страхи допомагають тісні родинні стосунки, можливість поспілкуватися, спільна діяльність з іншими дітьми, педагогічна допомога та дотримання ритму дня. У цьому процесі важлива співпраця сім’ї та навчального закладу, розвиток компетентностей педагогів та увага до індивідуальних потреб дитини. Подолання страхів пов’язане спільними зусиллями батьків і вчителів, підготовкою освітнього середовища, правильною подачею навчального матеріалу.
Keywords: діти дошкільного віку; дитяча тривожність; подолання страхів; психологічна допомога; страх; освітній процес