До питання профілактики функціональних порушень опорно-рухового апарату юних спортсменів - Сушко, Руслана Олександрівна; Sushko, Ruslana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Стан опорно-рухового апарату впливає на прояв різних рухових якостей, статодинамічну стійкість тіла й здатність скелета витримувати великі фізичні навантаження, працездатність, особливості техніки та спортивні досягнення, забезпечення профілактики його порушень є важливою проблемою сучасного спорту. Навчально-тренувальний процес спортсменів-початківців часто супроводжується надмірними фізичними навантаженнями на тлі зменшення вікового цензу щодо спортивної спеціалізації. Поряд із надмірною компресією міжхребтових дисків у шийному, грудному й поперековому відділах, заняттями ігровими видами спорту призводять до збільшенням рівня травматизму, що може спричиняти функціональні порушення їхнього опорно-рухового апарату. Часто заняття ігровими видами спорту зумовлюють порушення опорно-ресорної властивості стопи юних спортсменів. Отже, забезпечення профілактики його порушень є важливою проблемою сучасного спорту. Мета дослідження – узагальнення даних про вплив ігрових видів спорту на опорно-руховий апарат юних спортсменів та основні профілактичних заходів щодо їх знешкодження. Серед методів використовували аналіз, систематизацію й узагальнення науково-методичної та спеціальної літератури, пов’язаної з проблемами забезпечення раціональної побудови процесу навчально-тренувальних занять юних футболістів, волейболістів і баскетболістів. Узагальнено дані наукових досліджень щодо впливу на опорно-руховий апарат юних спортсменів ігрових видів спорту та характерні типи порушень, які притаманні спортсменам-початківцям в залежності від виду спорту. Установлено, що спільними серед порушень опорно-рухового апарату юних спортсменів ігрових видів спорту є порушення опорно-ресорної властивості стопи. Виявлено, що нині фахівці впроваджують технології профілактики порушень опорно-рухового апарату в навчально-тренувальний процес юних спортсменів ігрових видів спорту, які ґрунтуються на застосуванні спеціальних корегувальних фізичних вправ, спрямованих на формування м’язового корсета, удосконалення вертикальної стійкості, зміцнення склепінь стопи. Систематизовано рекомендації науковців із питань профілактики функціональних порушень опорно-рухового апарату юних спортсменів залежно від виду спорту. The state of the musculoskeletal system affects various moving actions, static or dynamic body endurance and the ability of the skeleton to withstand high physical exercise, workability, technique features and sports achievements. The disfunction prevention is an essential problem of the modern sport. Beginner athletes’ training process is often followed by excessive physical exercise with professional sports age qualification being decreased. As well as excessive compressions of intervertebral disks in the cervical, thoracic and transverse spine, game sports lead to more traumas which may cause functional abnormalities in the musculoskeletal system. Game sports often cause foot balance-ambulation abnormalities of young athletes.Therefore, the dysfunction prevention is an essential problem of the modern sport. The objective of research is to generalize the data on how games sports affect young athletes’ musculoskeletal system and basic prevention measures. The methods: analyses, systematization and generalization of both methodological and specific literature on developing a rational training process of young football, volleyball and basketball players. We have generalized the scientific research data of the impact on young game sports athletes’ musculoskeletal system and typical abnormalities common to beginner athletes depending on the kind of sports. We have ascertained that foot balance-ambulation abnormalities are general ones among the musculoskeletal system dysfunctions of young game sports athletes. We have detected that nowadays experts are implementing the musculoskeletal system dysfunction prevention techniques in the training process of young game sports athletes. Thetechniques are based on applying specific correctional exercises aimed at forming a muscle core, improving vertical stability and strengthening the foot arch. We have systematized scientists’ recommendations on young athletes’ musculoskeletal system dysfunction prevention depending on sports.
The Issue of Prevention of Functional Disorders of the Musculoskeletal System of Young Athletes
Keywords: юні спортсмени; етап попередньої базової підготовки; профілактика порушень опорно-рухового апарату; young athletes; stage of preliminary basic training; prevention of disorders of the locomotor apparatus