Геополітичні інтереси Республіки Польща на сучасному етапі - Годорожа, Марина Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У першому розділі бакалаврської роботи узагальнено суть поняття геополітика та геополітичні інтереси. З’ясовано, що геополітика розглядає вплив географічних чинників у формуванні державної. Встановлено, що геополітичні інтереси реалізуються завдяки геополітичним векторам і стратегіям, які реалізує держава на геополітичному полі. У другому розділі бакалаврської роботи досліджено основні чинники формування геополітичних інтересів сучасної Республіки Польща. Окрема увага приділяється історичним, політико-правовим та соціально-культурним передумовам розвитку геополітичного курсу сучасної Республіки Польща. У третьому розділі бакалаврської роботи розкрито характерні риси сучасної геополітичної стратегії Республіки Польща, визначені її проблеми та перспективи, а також описано значення України в геополітичних інтересах сучасної Республіки Польща. За результатами дослідження зроблено висновки. Геополітичні інтереси – це національні інтереси держави, які пов’язані з геополітичним розташуванням. Польща має вигідне геоположення, що є вагомим аспектом у формуванні її геополітичних інтересах. Історичний розвиток формування геополітичних інтересів Польщі характеризується думками геополітиків, які стверджували, що Польща – це міст між Балтійським і Чорним морем, а також буферна зона між Сходом і Заходом. Сучасний етап характеризується продовженням активної інтеграції з НАТО та ЄС. Характерними рисами реалізації інтересів Польщі є проведення вигідної для себе зовнішньої політики; співпраця в економічній та енергетичній сферах для власної незалежності; посилення безпеки та стабільності в регіоні; зміцнення впливу та авторитету на геополітичному полі за допомогою участі у міжнародних організаціях. Основними проблемами реалізації геополітичних інтересів Польщі виступають натягнуті відносини з сусідніми країнами; внутрішні непорозуміння політичних партій; демографічні виклики і проблеми міграції; непорозуміння з ЄС у питаннях верховенства права та незалежності судової системи. Проте, не дивлячись на труднощі, Польща знаходить вигідні партнерства, які допомагають їй знаходити рішення для успішної реалізації геополітичних інтересів. В сучасній орієнтації стратегічним є співпраця з Україною, яка допомагає зупинити розповсюдження російського впливу на міжнародне середовище.
Keywords: Польща; геополітичні інтереси; зовнішня політика