Міжкультурна комунікація: програма вибіркової навчальної дисципліни - Рись, Лариса Федорівна; Rys, Larysa F. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Міжкультурна комунікація – це наука, яка вивчає особливості вербального та невербального спілкування людей, що належать до різних національних та лінгвокультурних спільнот. Оскільки курс призначений для студентів-германістів, предметом вивчення є специфіка обміну інформацією між представниками німецькомовних лінгвокультур, прийняті в цих національних спільнотах мовні стереотипи і норми поведінки, певні «культурні сценарії» різних дій, усталені моделі сприйняття та оцінювання предметів і явищ, соціально унормовані звички, традиції, ритуали, дозволи, заборони тощо.Мета курсу – підготувати студентів до ефективних контактів на рівні повсякденного міжособистісного спілкування із представниками німецькомовних лінгвокультур.
Програма навчальної дисципліни «Міжкультурна комунікація» розроблена згідно з вимогами кредитно-модульної системи організації навчального процесу та призначена для студентів-магістрів спеціальності «Мова та література (німецька)» факультету іноземної філології СНУ імені Лесі Українки. Курс «Міжкультурна комунікація» пропонується студентам, які мають глибокі та ґрунтовні знання з комунікативістики, антропології, етно-, соціо- та психолінгвістики.
Keywords: міжкультурна комунікація; міжкультурна компетенція; культура; культурні цінності; вербальна комунікація; невербальна комунікація