Формування здорового способу життя учнів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти - Литвинчук, Катерина Іванівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Кваліфікаційна робота магістра складається зі вступу, двох розділів, висновків, списку використаних джерел, додатків. У першому розділі роботи проаналізовано сутність поняття «здоровий спосіб життя» у сучасній педагогічній теорії; охарактеризованосучасні методи формування здорового способу життя учнів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти; визначено педагогічні умови формування здорового способу життя учнів з особливими освітніми потребами в умовах інклюзивної освіти: формування мотивації учнів з особливими освітніми потребами до ведення здорового способу життя; інтеграція сучасних здоров’язбережувальних технологій у освітній процес; розвиток соціальної компетентності та навичок самодопомоги учнів з особливими освітніми потребами. У другому розділі досліджено рівень сформованості навичок здорового способу життя в учнів з особливими освітніми потребами у закладі загальної середньої освіти; розроблено та апробовано методичні рекомендації щодо формування здорового способу життя учнів з особливими освітніми потребами; проаналізовано результати впровадження методичних рекомендацій та оцінити їх ефективність. З’ясовано, що запропоновані методичні рекомендації мають сприяють формуванню навичок здорового способу життя учнів з особливими освітніми потребами.
Keywords: здоровий спосіб життя; інклюзивна освіта; педагогічні умови; здоров’я; учні з особливими освітніми потребами