Диференційований підхід у навчанні молодших школярів із порушеннями інтелектуального розвитку легкого ступеня - М’якота, Марія Ярославівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Мета кваліфікаційної роботи – дослідити особливості використання диференційованого підходу у навчанні молодших школярів із порушеннями інтелектуального розвитку легкого ступеня. У кваліфікаційній роботі в першому розділі розглянуто зміст диференціації навчання та суть диференційованого підходу до освітнього процесу в початковій школі. Висвітлено особливості розвитку молодших школярів із порушеннями інтелектуального розвитку, окреслено специфіку їхнього навчання та соціалізації. Зазначено основні труднощі, які виникають у таких учнів під час засвоєння освітнього матеріалу. Також проаналізовано сучасні підходи до диференціації навчання, які враховують індивідуальні освітні потреби дітей. У другому розділі визначено критерії, рівні та методики дослідження стану пізнавальної активності молодших школярів із порушеннями інтелектуального розвитку. На констатувальному етапі дослідження вивчено рівень пізнавальної активності учнів, систематизовано отримані результати та виокремлено особливості їхнього впливу на освітній процес. У заключній частині роботи запропоновано рекомендації щодо практичного впровадження диференційованого підходу до навчання молодших школярів із порушеннями інтелектуального розвитку легкого ступеня. Зокрема, окреслено методи адаптації навчального матеріалу, організації індивідуальної та групової роботи, а також підтримки емоційного стану учнів із метою підвищення їхньої мотивації до навчання.
Keywords: диференціація; диференціація навчання