Стан показників зовнішнього дихання у жінок, які курять - Шевчук, Тетяна Яківна; Апончук, Людмила Степанівна; Романюк, Альона Павлівна; Shevchuk, Tetiana Ya.; Aponchuk, Liudmyla S.; Romaniuk, Alona P. (Харківський національний університеті імені В. Н. Каразіна, 2015)
Вивчено і проаналізовано особливості стану показників зовнішнього дихання у жінок, що палять. У жінок-курців визначалось зниження об'ємних показників зовнішнього дихання. Така різниця показника життєвої ємності легень свідчить про зменшення еластичності легень та характеризує зниження бронхіальної прохідності і сили дихальних м'язів у обстежуваних. Зниження показника форсованої життєвої ємності легень у жінок-курців свідчить про легкий ступінь обструкційних змін та є причиною підвищеної реактивності дихальних шляхів. У жінок-курців показники об’єму форсованого видиху на першій секунді та індексу Тіффно є нижчими від норми. Швидкісні показники максимальної об'ємної швидкості видиху повітря на рівні 25%, 50%, 75% у жінок-курців також є істотно нижчими у порівнянні із контрольною групою. Це вказує на виражену обструкцію як великих, так і дрібних бронхіву жінок-курців та можливе звуження дихальних шляхів, слабку прохідність і еластичність легень.

The peculiarities of respiratory parameters in female smokers have been studied. We have observed a decrease in volume parameters of external respiration in women, which smoke. This difference in parameters of vital capacity of lungs shows hardening of lungs; indicates bronchial obstruction and decrease in respiratory muscle strength. Decline in forced vital capacity of lungs shows mild obstructive changes caused by smoking and results in increased reactivity of the respiratory tract. In female smokers parameters of forced expiratory volume for the first second and Tiffno index are below the norm. Parameters of maximum volume velocity of expiration for the level of 25%, 50% and 75% in women, which smoke are essentially lower than in the control group. This indicates pronounced obstruction of large and small bronchi in women smokers, possible narrowing of the respiratory tract, poor permeability and elasticity of the lungs.
The state of respiratory parameters in female smokers
Keywords: тютюнопаління; жінки; функція зовнішнього дихання; smoking; women; respiratory function