Психологічні особливості розладів харчової поведінки у підлітковому віці - Шмига, Богдана Леонідівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Метою дослідження є виявлення психологічних особливостей прояву розладів харчової поведінки у осіб підліткового віку. У першому розділі розглянуто теоретичний аспект дослідження: з питань розладу харчової поведінки, його різновидів (нервова анорексія, нервова булімія, компульсивне переїдання), психологічних особливостей прояву та супроводжуючих станів; психологічних особливостей підліткового віку, кризових періодів, та чинників порушень харчової поведінки у підлітків, їх види та особливості. У другому розділі підібрано та описано психодіагностичний інструментарій, методики діагностики наявності розладу харчової поведінки, рівня самооцінки, самотності, тривоги та депресивного стану, визначення типу саморефлексії тілесного потенціалу; здійснено аналіз отриманих результатів у ході проведення діагностики учнів підліткового віку на базі комунального закладу загальної середньої освіти «Луцькому ліцеї №26 Луцької міської ради». У третьому розділі було розроблено програму психологічного тренінгу «Формування практичних навичок здорової харчової поведінки у підлітків з розладами харчової поведінки», що спрямована на психоедукацію та психологічну корекцію підлітків із розладами харчової поведінки. За результатами роботи зроблено висновки та пропозиції щодо подальших досліджень. Новизна дослідження: в даній роботі вперше досліджуються психологічні особливості прояву розладів харчової поведінки у осіб підліткового віку із порівняльним аналізом осіб із наявним та відсутнім розладом харчової поведінки; жіночої та чоловічої статі. Практичне значення одержаних результатів полягає в можливості подальшого використання зібраного теоретичного та емпіричного матеріалу при роботі психологів з підлітками, що страждають від розладів харчової поведінки та станів, що їх супроводжують та їх негативних наслідків; можливе застосування в консультаціях та тренерських заняттях з метою надання інформації та консультування про причини, форми, наслідки та методи подолання розладів харчової поведінки. Робота складається з вступу, трьох розділів та додатків. Містить 10 рисунків та 2 таблиці. Список рекомендованих джерел налічує 49 найменувань.
Keywords: розлади харчової поведінки; нервова анорексія; нервова булімія; компульсивне переїдання; харчова поведінка; підлітковий вік; криза підліткового віку