Психологічні особливості емоційних переживань студентської молоді - Кондратюк, Софія Федорівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена вивченню психологічних особливостей емоційних переживань студентської молоді. Актуальність зумовлена зростанням рівня емоційного напруження студентів через навчальне перевантаження, високі соціальні вимоги та потребу в психологічній підтримці. У першому розділі розкрито теоретико-методологічні засади проблеми, визначено сутність емоційних переживань, їхню структуру та функції. Проаналізовано наукові підходи до розуміння емоцій, їхній взаємозв’язок із психічним здоров’ям, стресостійкістю та навчальною мотивацією. Висвітлено вплив соціальних і освітніх чинників на емоційний стан студентів. У другому розділі подано результати емпіричного дослідження, здійсненого за допомогою психодіагностичних методик, анкетування та статистичного аналізу. Виявлено, що головними чинниками емоційного напруження є перевантаження, нестача соціальної підтримки та невизначеність життєвих перспектив. Визначено рівень стресу, емоційної стабільності та особливості переживань студентів різних спеціальностей. У третьому розділі розроблено програму психологічної підтримки, спрямовану на розвиток емоційної саморегуляції, підвищення рівня емоційного інтелекту та формування навичок подолання стресу. Запропоновані тренінгові й релаксаційні методики довели ефективність у зниженні напруження та покращенні самопочуття. Практичне значення полягає у можливості використання програми в роботі практичних психологів, викладачів для підвищення психологічного благополуччя студентів і профілактики емоційного виснаження.
Keywords: емоційні переживання; адаптація; студентська молодь; стрес; емоційна саморегуляція; психологічна підтримка; емоційний інтелект