Опорно-руховий апарат - Шевчук, Тетяна Яківна; Дмитроца, Олена Романівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
Навчально-методичні матеріали розроблено згідно з програмою навчального курсу "Анатомія людини". Вони включають одну із тем, що не увійшли в лекційний курс і винесені на самостійне опрацювання для заочної форми навчання. В даному методичному виданні висвітлено анатомічні особливості кісткової системи, розкрито особливості будови кісткової тканини, подано будову окремих кісток, охарактеризовані їх сполучення, а також розкрито будову скелету людини в цілому: проводиться детальний виклад анатомії скелету тулуба, скелету голови (черепа), скелету верхніх і нижніх кінцівок, та їх з’єднань. Також в даних методичних матеріалах подається детальний виклад анатомо-топографічного розташування окремих м’язів і цілих груп м’язів, охарактеризовано їх функції. Використання даних матеріалів при позааудиторній роботі допоможе студентам-заочникам у засвоєнні даної теми, а також буде корисно викладачам-анатомам та фізіологам в їх педагогічній діяльності.
ЗМІСТ Вступ в анатомію людини. Історія розвитку анатомічної номенклатури 4; Вчення про кістки та їх з’єднання. Скелет як частина опорно-рухового апарату. 10; Функціональна анатомія скелету тулуба. Осьова частина скелету 21; Грудна клітка, її будова, функції та сполучення 26; Плечовий пояс, його будова і з’єднання 30; Вільна верхня кінцівка, її будова і з’єднання 32; Тазовий пояс, його будова і з’єднання 38; Вільна нижня кінцівка, її будова і з’єднання 43; Скелет голови – череп. Основа і склепіння черепа. Вікові та статеві відмінності черепа. З’єднання кісток черепа 50; Міологія. Загальна характеристика м’язової системи 65; М’язи голови та шиї 75; М’язи тулуба 84; М’язи плечового поясу і вільної верхньої кінцівки 93; М’язи тазового поясу і вільної нижньої кінцівки 101; Навчальна програма курсу "Анатомія людини" 110; Рекомендована література 120
Keywords: осі та площини симетрії; анатомічна номенклатура; кістка; суглоб; м'язи живота; м'язи голови