Західнополіські ономатопи - Аркушин, Григорій; Arkushyn, Grygorii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Звучання живої і неживої природи людина здавна намагалася зімітувати, тобто передати «своїми» звуками, при цьому одні з них могли бути досить далекі від оригіналу, інші трохи ближчі, але абсолютної тотожності майже ніколи не помічається. Часто такі почуті звуки зближують з якимись словами, а то й цілими реченнями, так що створюється враження, ніби всі живі істоти й неживі предмети теж «говорять», теж про щось повідають. У статті подані записи автора та інших фіксаторів таких «слів» і «розмов» з населених пунктів Західного Полісся, у складі якого виділяють Волинське Полісся, Берестейщину і Підляшшя. he sound of animate and inanimate nature, man has long tried to imitate, ie transfer «their» sound, while some of them could be a little closer to the original, while others are far, but absolute identity almost never noticed. Often heard such sounds are brought together with some words or even whole sentences, so it seems as if all living beings and inanimate objects, too, «say» something too tell. In the article the author records and other fixatives such «words» and «conversations» with the settlements of Western Polissya, consisting of isolated Volyn Polissya, Beresteyschina and Podlassie.
The onomatopoeia of Western Polissya
Keywords: звуконаслідування; істоти; неістоти; Західне Полісся; onomatopoeia; being neistoty; Western Polissya