Професійна адаптація вихователя закладу дошкільної освіти - Смолюк, Світлана (Видавничий дім «Гельветика», 2025)
У статті висвітлено актуальні виклики, з якими стикається дошкільна освіта в сучасних умовах, процес про-фесійної адаптації молодих фахівців, зокрема вихователів, до умов педагогічної діяльності в закладі дошкільної освіти (ЗДО). Авторка досліджує поняття «професійна адаптація» через призму сучасної психолого-педагогіч-ної літератури, у якій розкривається його сутність як цілісного процесу входження фахівця в професійне сере-довище, що супроводжується засвоєнням знань, навичок, норм і цінностей, необхідних для ефективної діяльнос-ті.У роботі акцентовано на різноплановості професійної адаптації, яка включає як професійно-технічні, так і соціально-психологічні аспекти. Представлено структурні компоненти адаптації: організаційний, соціально-психологічний, функціонально-професійний, нормативно-правовий, особистісний, психологічний, професійно-компетентнісний та ціннісно-смисловий рівні. Також авторка окреслює етапи професійно-педагогічної адапта-ції: від допрофесійної підготовки до включення у процес безперервного професійного зростання та творчості. Визначено внутрішні та зовнішні рівні адаптації вихователя, що охоплюють як інтеграцію в професійне сере-довище, так і глибокі особистісні трансформації, пов’язані з професійною ідентифікацією.Особливу увагу приділено індивідуально-психологічним чинникам, що впливають на процес адаптації, зокре-ма мотиваційному ядру особистості, типологічним особливостям нервової системи, соціально-демографічним характеристикам. Авторка наголошує на складності та багатофакторності процесу адаптації, її динамічнос-ті, тривалості й необхідності для успішного професійного становлення вихователя.Таким чином, професійна адаптація молодого вихователя розглядається як необхідна умова ефективного функціонування в системі дошкільної освіти, а також як процес, що визначає подальший професійний розвиток, стабільність та якість педагогічної діяльності в умовах трансформацій сучасного суспільства.
Keywords: адаптація; професійна адаптація; аклад дошкільної освіти; 373.2.011.3-051:331.54-044.332