Особливості фізичної підготовки футбольних арбітрів у підготовчому періоді річного циклу тренування - Єднак, В.; Yednak, V. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Розвиток футболу сьогодні неможливий без покращення якості арбітражу. Сучасний етап розвитку футболу обумовлює діяльність суддів в умовах значного підвищення фізичної й психічної напруги. Підготовка висококваліфікованих арбітрів є виключно важливою справою. Під час підготовки футбольних арбітрів існують складності, пов’язані, як правило, із їхнім фізичним станом. Фізичну підготовку арбітри здійснюють переважно самостійно, здебільшого не маючи ні спеціально розробленої програми, ні, тим більше, тренера з фізичної підготовки. Розроблена та запропонована експериментальна програма фізичної підготовки футбольних арбітрів у підготовчому періоді, де значна увага приділяється роботі на швидкість і витри¬валість, сприяє розвитку провідних фізичних якостей та дає змогу успішно скласти фітнес-тест ФІФА. . Development of football today is not possible without improvement of quality of arbitration. Modern stage of development of football causes activity of judges under conditions of considerable increase of physical and psychical tension. Preparation of highly skilled arbiters is exceptionally important business. During preparation of soccer arbiters complication are occurring that are usually connected with their bodily condition. Physical preparation arbiters carry out, mainly independently, in most cases having neither a specially worked out program, nor a coach for physical preparation. The experimental program of physical preparation of soccer arbiters for a preparation period is worked out and offered, here considerable attention is paid to work on speed and endurance assists to development of leading physical internals and allows successfully pass a FIFA Fitness-test.
Peculiarities of Physical Preparation of Soccer Arbiters in the Preparatory Period of Cycle of Training
Keywords: арбітр; футбол; фізична підготовка; підготовчий період; фізичні якості; arbiter; physical preparation; football; preparation period; physical internals