Прогнозування селів як засіб оптимізації управління сельовою небезпекою гірських регіонів - Ковальчук, І. П.; Трофімова, О. О.; Kovalchuk, I. P.; Trofimova, О. A. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті окреслено актуальність проблеми прогнозування ризиків прояву сельових явищ у гірських регіонах. Схарактеризовано найважливіші показники, які доцільно використовувати при прогнозуванні сельових ризиків. Проаналізовано основні методи прогнозування селів. Автори звертають увагу на важливість використання інформації про ризики прояву селів при плануванні і реалізації комплексу протисельових заходів. У статті відображено головні напрями управління сельовими ризиками в різні періоди сельової активності. Обґрунтовано необхідність створення автоматизованих інформаційно-вимірювальних систем, прогнозно-моделюючих комплексів, розрахунково-аналітичних модулів та математичних моделей для прогнозування й управління сельовою небезпекою. In this article the relevance of the problem of the forecasting the risk manifestations of mudflow phenomena in mountain regions determined. The main indicators that should be used in the forecasting of mudflows risk are characterized. The basic methods of forecasting of mudflows are analyzed. The authors pay attention on the importance of using information about risks of manifestation the mudflows in the planning and implementation of a complex measures against the mudflow. In article the main directions of mudflows risk management in different periods of mudflow activity are displayed. The necessity of creating the automated information-measuring systems, the forecasting and modeling systems, the calculation and analytical modules and the mathematical models to predict and management of mudflows danger are well-founded.
Forecasting Mudflows as a Way to Optimize the Management of Mudflow Hazard in Mountain Regions
Роботу виконано на кафедрі геодезії та картографії НУБіП України
Keywords: сельова небезпека; сельовий ризик; прогнозування; оптимізація; моніторинг; прогнозні моделі; hazard of mudflows; mudflow risk; forecasting; optimization; monitoring; the forecasting models