Роль лейкотриєнів у реалізації скоротливої тонічної активності ворітної вени під впливом ацетилхоліну в умовах норми та експериментальної портальної гіпертензії - Виноградова, Олена; Янчук, Петро; Пасічніченко, Олег; Vynogradova, Olena; Yanchuk, Petro; Pasichnichenko, Oleg (Східноєвропейський Національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Досліджено загальну участь лейкотриєнів у механізмі опосередкування дії ацетилхоліну на скоротливу тонічну активність ізольованих препаратів ворітної вени щурів. Блокатор ферменту 5-ліпоксигенази зілеутон (4,2·10-5 моль/л) пригнічував скоротливу активність ворітної вени, індуковану ацетилхоліном (2·10-5 моль/л), на 23 % порівняно з контрольними значеннями. У щурів з портальною гіпертензією лейкотриєни також задіяні у реалізації дії ацетилхоліну. Зілеутон пригнічував викликані ацетилхоліном скорочення на 11 % порівняно з контролем. Отримані результати засвідчують участь продуктів ліпоксигеназного способу перетворення ара- хідонової кислоти у реалізації скоротливої тонічної активності ворітної вени, індукованої ацетилхоліном, щурів як в умовах норми, так і при експериментальній портальній гіпертензії. Effects of zileuton (4,2·10-5 mol/ L) on tonic contractile activity of the rat portal vein preparations, induced by acetylcholine (2·10-5 mol/L) were investigated. Partial inhibition of the contractions by lipoxigenase blocker zileuton on 23 % suggests, that products of lipoxigenase pathways of arachidonic acid conversion are involved in mechanisms of specified reactions. Zileuton depress tonic contraction of isolated segments of vessels with NaJ-model of portal hypertension on 11 %, indicating a paticipation of leukotrienes in this reaction.
Role of Leukotrienes in Release of Contractile Reactions of Portal Vein, Induced by Acetylchline.
Keywords: ворітна вена; ацетилхолін; лейкотриєни; acetylcholine; portal vein; thromboxane; leukotrienes