Клінічна психологія - Хлівна, Олександра Миколаївна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Метою викладання дисципліни є вивчення психологічніх аспектів клінічної практики та професійних аспектів роботи медичного психолога. Основними завданнями вивчення дисципліни є: формування у студентів розуміння місця та ролі клінічної психології в розв’язанні практичних та теоретичних проблем охорони здоров’я, психологічної служби в системі медицини; озброєння студентів знаннями теоретико-методологічних підходів до дослідження конкретних медико-психологічних проблем, методів дослідження в клінічній психології, особливостей взаємостосунків лікаря і хворого, функцій та специфіки роботи клінічного психолога в лікувальних закладах; формування навиків психодіагностичного обстеження в умовах клініки, розробки моделей клінічного інтерв’ю, збору даних психологічного аналізу, самостійного використання методів клінічного дослідження відповідно до розв’язуваних проблем, на професійному рівні приймати рішення виходячи з результатів дослідження; сприяння розвиткові професійно-значимих властивостей, творчого відношення до професійної справи.
Keywords: клінічна психологія; медичний психолог; психопрофілактика захворювань; психогенні захворювання; психосоматичні захворювання; психологічний анамнез