Аксіологічний аспект дискурсу катастроф - Писарська, Олена Сергіївна; Pysarska, O. S. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті досліджено мовні засоби, які виражають оцінність образу катастрофи в сучасному англомовному дискурсі, що і є об’єктом цієї роботи. Вивчено семантичні, лексичні, стилістичні та лінгвокогнітивні засоби вираження образу катастрофи, виявляються когнітивні й комунікативні особливості мовних засобів, які маркують образ катастрофи. Проаналізовано властивості оцінних предикатів (емотивність, раціональність, експре¬сив¬ність, афективність та інтенсифікація) і способи їх вираження в дискурсі катастроф. The article presents an attempt to explore the linguistic means that express markedness of disaster in modern English discourse. The subject of the study is semantic, lexical, stylistic and cognitive means of expressing the image of the disaster. The purpose of the article is to identify the cognitive and communicative features of language that mark the natural disaster. The properties of evaluative predicates (emotivity, rationality, expressiveness, affectivity and intensification) and their expression in disaster discourse are analyzed.
Axiological Aspect of Natural Disaster Discourse
Keywords: дискурс катастроф; natural disaster discourse; оцінність; evaluation; маркованість; markedness