Друга Річ Посполита: особливості політичного, економічного та соціокультурного розвитку - Разиграєв, Олег Володимирович; Razyhraiev, Oleh V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Дисципліна “Друга Річ Посполита: особливості політичного, економічного та соціокультурного розвитку” належить до переліку вибіркових навчальних дисциплін і спрямована на ознайомлення студентів з особливостями суспільно-політичного, соціально-економічного та культурного життя Другої Речі Посполитої – польської держави, відновленої у 1918 році після 123 років поділів Австрією, Прусією та Росією. Мета навчальної дисципліни: формування у студентів ґрунтовних знань з історії Другої Речі Посполитої; вивчення причин, передумов та основних етапів становлення державності; аналіз особливостей суспільно-політичного та соціально-економічного розвитку; простеження головних тенденцій соціокультурного життя, еволюції підходів до вирішення національного та релігійного питання; визначення місця та ролі Другої Речі Посполитої у системі міжнародних відносин у 1918-1939 рр.; з’ясування причин втрати державності восени 1939 р.
Keywords: Друга Річ Посполита; міжвоєнний період; Юзеф Пілсудський; Прометеїстський рух; польське питання