Акмеограма як метод прогнозування та реконструкції індивідуальної траєкторії розвитку професоналізму педагогічного працівника - Степаненко, Вікторія Іванівна; Петрович, Валерій Степанович (My University, 2024)
У статті визначено сутність і зміст акмеограми в контексті прогнозування та реконструкції індивідуальної траєкторії розвитку професоналізму педагогічного працівника. Сутність акмеограми розкрито з позицій її розгляду як методологічної категорії педагогічної акмеології; як інструментально-практичного методу акмеології; як індивідуальної траєкторії сходження фахівця до вершин професіоналізму; як акме-маршруту продуктивності професійної діяльності; як технологічної основи позитивно-гармонійної Я-концепції фахівця; як інструменту підвищення його професіоналізму; як засобу самоконтролю професійного розвитку. Окреслено різницю між акмеограмою, персонограмою і професіограмою. Звернено увагу, що в акмеограмі зазначаються види професійної діяльності та якості особистості, що сприяють не тільки отриманню соціально необхідного результату, але й забезпечують поступальний розвиток, професійне вдосконалення і просування до високих рівнів професіоналізму; що амеограма складається на основі самопізнання і саморозкриття внутрішнього потенціалу педагогічного працівника з метою підвищення його професіоналізму. Зазначено, що за змістом акмеограма є індивідуальним зрізом потенційного у суб’єкті праці, його можливостей, перспектив; оцінкою компенсованих і некомпенсованих властивостей та може відрізнятися за цілями, характером і динамікою траєкторії, рівнями професіоналізму, включаючи майстерність, креативність, інноваційність, саморозвиток, самовдосконалення тощо.

The article defines the essence and content of the acmeogram in the context of forecasting and reconstructing the individual trajectory of the development of professionalism of a pedagogical worker. The essence of the acmeogram is revealed through its consideration as: a methodological category of pedagogical acmeology; an instrumental-practical method of acmeology; an individual trajectory of a specialist's ascent to the heights of professionalism; an acme-route of professional activity productivity; a technological foundation for a positively harmonious self-concept of the specialist; a tool for enhancing professionalism; and a means of self-monitoring professional development. The differences between the acmeogram, personogram, and professiogram are outlined. It is noted that the acmeogram specifies types of professional activities and personal qualities that not only contribute to achieving socially necessary results but also ensure progressive development, professional improvement, and advancement to higher levels of professionalism. The acmeogram is developed based on self-awareness and self-disclosure of the inner potential of a pedagogical worker to enhance their professionalism. It is emphasized that in its content, the acmeogram represents an individual profile of the subject’s potential, capabilities, and prospects, as well as an assessment of compensated and uncompensated traits. It may vary in goals, nature, and trajectory dynamics, as well as in levels of professionalism, encompassing mastery, creativity, innovativeness, self-development, self-improvement, and more.
Keywords: акмеограма; акмеологічний підхід; індивідуальна траєкторія професійно-особистісного розвитку; педагогічний працівник; професіоналізм; 378.015.3