Методичні основи оцінки атрактивності ландшафтів - Гринасюк, А. Р.; Hrynasiuk, A. R. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті розглянуто теоретичні підходи та систему критеріїв для здійснення комплексної оцінки атрактивності ландшафтів. Узагальнено основні проблеми оцінки ландшафтів за наявними методиками. Визначено місце і роль оцінки привабливості пейзажів для організації екологічного туризму. Проаналізовано визначення найбільш принадних ландшафтів за компонентною структурою, а також за набором якісних показників. Представлено класифікацію оцінок атрактивності ландшафтів. Зазначено актуальність визначення унікальних природних ландшафтів і створення нових об’єктів природно-заповідного фонду для збереження найбільш цінних із естетичного погляду територій. Визначено місце та роль оцінки привабливості пейзажів для організації екологічного туризму. The article deals with theoretical approaches and criteria system for landscapes attractiveness comprehensive evaluation. Basic problems of landscapes evaluation using existing methods were generalized. Determination of the most attractive landscapes according to component structure and set of quality indicators was analyzed. Classification of landscapes’ attractiveness ratings was given. Relevance of unique natural landscapes determination and new protected fund objects creation for preservation of the most valuable in aesthetic terms areas was shown. Place and role of landscapes attractiveness evaluation for ecotourism were determined.
Methodical Bases of Landscapes Attractiveness Estimates
Роботу виконано на кафедрі туризму та готельного господарства СНУ ім. Лесі Українки
Keywords: екологічний туризм; атрактивність ландшафтів; оцінка естетичної привабливості території; природні заповідники; ecotourism; attractiveness of landscapes; evaluation of aesthetic attractiveness; landscape nature reserves