Здоровий спосіб життя й профілактика наркоманії засобами фізичної культури та спорту - Бакіко, Ігор Володимирович; Файдевич, Володимир Володимирович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
На сьогодні актуальними проблемами залишаються погіршення стану здоров’я населення, зловживання алкоголем, тютюновими виробами, уживання наркотичних засобів. Як наслідок, зменшується тривалість життя, загострюється криміногенна ситуація, особливо в молодіжному середовищі. Мета дослідження полягає в розробці низки практичних рекомендацій для вчителів, викладачів та тренерів щодо відволікання молоді від наркотичних речовин через їх залучення до систематичних занять фізичною культурою й спортом. Матеріали й методи. Учасники дослідження – учні 8 (n=61), 9 (n=60), 10 (n=49), 11 класів (n=60) Луцьких загальноосвітніх шкіл № 2; 10; 16; 20 і студенти 1-го курсу (n=111) технологічного факультету Луцького національного технічного університету й 1-го курсу (n=73) хімічного факультету Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки. Організація дослідження. У роботі використано аналіз й узагальнення даних наукової та методичної літератури, загальнонаукові методи теоретичного рівня, такі як аналогія, аналіз, синтез, абстрагування, індукція, а також загальнонаукові методи емпіричного рівня: спостереження, анкетування, експеримент. Результати роботи. Кажучи про профілактику наркоманії засобами фізичної культури й спорту, ми маємо на увазі формування фізичного, психічного й морального здоров’я дітей, підлітків та молоді як гарантів протистояння захопленням психоактивними речовинами. Висновки. Потрібно якомога більше залучати молодь до систематичних занять спортом, що саме по собі вже є чудовим заходом профілактики наркоманії. Presently, deterioration in health of the population, alcohol abuse, tobacco products, drug addiction remain the urgent problems. As a result, life expectancy decreases, the crime situation escalates, especially in the youth environment. The objective of the study is to develop a number of practical recommendations for teachers, lecturers and trainers on diversion of the youth from narcotic substances by involving them in systematic physical training and sports. Participants of the Study. The study involved pupils of the 8th grade (n = 61), 9th grade (n = 60), 10th grade (n = 49), 11th grade (n = 60) of Lutsk secondary schools No. 2, 10, 16, 20 and students 1 (n = 111) of the Faculty of Technology of Lutsk National Technical University and first-year students (n = 73) of the Faculty of Chemistry of Lesya Ukrainka Eastern European National University. Materials and Methods. The work uses the analysis and generalization of scientific and methodological literature, general scientific methods of the theoretical level, such as: analogy, analysis, synthesis, abstraction, induction, and general scientific methods of the empirical level: observation, questioning, experiment. Results of the Work. Speaking about the prevention of drug abuse through physical culture and sports, we mean the formation of physical, mental and moral health of children, adolescents and young people as guarantors of confrontation with the addiction of psychoactive substances. Conclusions. Involving youth in systematic sports activities as much as possible is already itself an excellent measure to prevent drug addiction.
Healthy Lifestyle and Prevention of Drug Addiction Through Physical Culture and Sports
Keywords: здоровий спосіб життя; профілактика; наркоманія; фізична культура; спорт; молодь; навчальний заклад; healthy lifestyle; prevention; drug addiction; physical culture; sport; youth; educational institution