Упровадження освітньої концепції навчання дітей з особливими потребами - Семенюк, Антоніна Афанасіївна; Хникіна, Оксана Олександрівна; Шкаровецька, Алла Дмитрівна; Semeniuk, Antonina A.; Khnykina, Oksana O.; Shkarovetska, Alla D. (Причорноморський науково-дослідний інститут економіки та інновацій, 2019)
Стаття присвячена одному з нагальних питань сучасної української школи – запровадженню освітньої концепції навчання дітей з особливими освітніми потребами. Проаналізовано досвід країн Європи та США як базових у ході поширення інклюзивної освіти в Україні. Зроблено спробу визначити можливі шляхи подолання проблем, пов'язаних з психологічною та соціальною адаптацією дітей з обмеженими можливостями. Зокрема, розглянуто роль інноваційних методів в когнітивному, фізичному, мовному, соціальному й емоційному розвитку дітей. Значну увагу приділено перевагам інноваційної методики інклюзивного навчання. The article is devoted to one of the urgent issues of the modern Ukrainian school – the introduction of an educational concept of teaching children with special educational needs. The experience of European countries and the USA as the basis in the course of the extension of inclusive education in Ukraine is analyzed. Considerable attention is paid to the advantages of the innovative methods of inclusive education.An attempt has been made to identify possible ways to overcome the problems associated with the psychological and social adaptation of children with disabilities. In particular, the role of innovative methods in cognitive, physical, linguistic, social and emotional development of children is highlighted.
The article is devoted to implementing of the educational concept of teaching children with special needs
Keywords: educational concept; inclusive education; innovative method; children with disabilities; interactive method; adaptation; освітня концепція; інклюзивна освіта; інноваційний метод; діти з обмеженими можливостями; інтерактивний метод; адаптація