Актуальні аспекти сучасної корекційної психопедагогіки - Кузава, Ірина Борисівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки., 2024)
У статті зосереджено увагу на актуальних аспектах сучасної корекційної психопедагогіки, зокрема, визна-чення найбільш продуктивних методологічних засад наукового пошуку у цій галузі, упорядкування понятійно-термінологічного тезаурусу сучасної корекційної психопедагогіки, розробка та удосконалення системи методів дослідження проблем педагогічного впливу на розвиток і соціалізацію дитини з порушеннями інтелектуального розвитку, з’ясування основних закономірностей між умовами виховання, навчання та розвитком особистості такої дитини, встановлення оптимальних організаційно-технологічних способів забезпечення ефективності корекційного впливу на особистість із ПІР, удосконалення педагогічної типології розумової відсталості; розви-ток узагальнених теорій і концепцій спеціальної освіти як основної умови соціальної реабілітації осіб із порушен-нями інтелектуального розвитку; теоретичні та методичні засади навчання дітей з порушеннями інтелекту-ального розвитку у загальноосвітньому просторі та надання їм спектра психологічної, соціальної та медичної допомоги; питання психолого-педагогічної підтримки дітей із тяжкими порушеннями інтелектуального розви-тку; розроблення понятійно-термінологічного апарату сучасної корекційної психопедагогіки.За результатами аналізу наукових джерел встановлено, що корекційна психопедагогіка є науково-прикладною дисципліною, тому вона розв’язує не лише теоретичні, а й завдання практичного характеру. Констатовано, що корекційна психопедагогіка – це педагогічна наука про сутність та закономірності освіти, навчання і виховання дітей з порушеннями інтелектуального розвитку, шляхи корекції порушень їхнього психофізичного розвитку
Keywords: корекційна психопедагогіка; порушення інтелектуального розвитку; освітньо-професійна програма; діти з порушеннями інтелектуального розвитку; освітній компонент; психокорекційні технології; 376.01/06