Російська агресія проти України та її інформаційний супровід - Юриста, Мар'яна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Актуальність теми «Російська агресія проти України та її інформаційний супровід» зумовлена необхідністю кращого розуміння механізмів сучасних конфліктів, зокрема, в умовах гібридної війни та інформаційних маніпуляцій. Агресія Росії проти України, яка почалася в 2014 році, та її інтенсивний інформаційний супровід стали важливими елементами сучасного міжнародного політичного процесу, що суттєво змінили геополітичну ситуацію в Європі та світі. Особливо вагомим фактором є вивчення того, як інформаційні технології і пропаганда використовуються для виправдання агресії, маніпулювання громадською думкою та впливу на міжнародні відносини. Робота зосереджена на аналізі основних етапів російської агресії проти України та характеристиці ключових інформаційних стратегій, які супроводжували цей конфлікт. Вивчення причин та наслідків цих подій дозволяє краще зрозуміти не тільки військові, але й психологічні, політичні та інформаційні механізми, що застосовуються в сучасних війнах. Дослідження цієї теми є актуальним як для вивчення зовнішньої політики Росії, так і для аналізу новітніх методів ведення війни та їхнього впливу на міжнародний порядок. Перспективи подальшого дослідження включають детальну оцінку стратегій інформаційної війни, зокрема у вимірі нових медіа та соціальних мереж, а також аналіз впливу російської агресії на міжнародні відносини, безпеку та гуманітарну ситуацію. Дослідження цієї проблеми сприятиме кращому розумінню ролі інформації в сучасних конфліктах і важливості інформаційної безпеки для національних держав.
Keywords: російсько-українська війна; пропаганда; гібридна війна; маніпуляції