Духовний світ героїв роману Олеся Гончара «Собор»: загальнолюдські та національні риси - Бондаренко, Галина; Левченко, Арина; Bondarenko, Galyna; Levchenko, Aryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У романі Олеся Гончара «Собор» представлено духовний світ як цілісне формування різноманітних поглядів, відчуттів. В одних і тих самих умовах люди відрізняються за рівнем розвитку й напрямом своїх ду¬ховних прагнень. В одних (Володька Лобода) переважає споживче ставлення до всього наявного, у тому числі й духовних цінностей, інші (Микола Баглай, Єлька Чечіль, Іван Баглай, його дружина Вірунька та інші) відзна¬чаються творчим горінням, прагненням духовної віддачі.In Oles Gonchar’s novel «Sobor» the spiritual world is presented as an integral structure of different views and attitudes. People vary according to the level of education and their spiritual ambitions. Consumption attitude to everytning including moral values dominates in some (Volodka Loboda) others (Nikolai Baglai, Elka Chechil, Ivan Baglai, his wife Virunka and ofhers) are marked with creafive burning and thirst for spiritual return. It is shown that the works by Oles Gonchar’s present many examples for the formation of such qualities as honesty, justice, diligence, aspiration for getting knowledge with the pupils.
The General Humankind and National Features of the Spiritual Life of the Oles Gonchar’s Novel «Sobor»
Keywords: духовний світ; загальнолюдський; національний; світогляд; моральні цінності; spiritual life; general humankind; national; outlook; moral values