Шляхи оптимізації процесів мотивації персоналу підприємства - Матюх, Олександр Петрович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерську роботу присвячено розробці та обґрунтуванню ефективної системи мотивації праці персоналу підприємства. У першому розділі проаналізовано теоретикометодичний базис формування системи мотивації, розкрито сутність та сучасні теорії мотивації праці, а також систематизовано методи, моделі та інструментарій оцінювання її ефективності, зокрема, для торговельних підприємств. У другому розділі проведено діагностику результативності діяльності досліджуваного підприємства, здійснено аналіз чинної системи мотивації праці його персоналу та виконано стратегічний аналіз перспектив розвитку з ідентифікацією ключових показників ефективності (КРІ) персоналу. На основі проведеної діагностики, у третьому розділі розроблено нову систему мотивації праці, обґрунтовано напрями диференціації мотиваційного інструментарію відповідно до очікуваних КРІ, а також проведено оцінювання економічної доцільності її впровадження для підвищення загальної результативності діяльності підприємства.
Keywords: система мотивації праці; персонал підприємства; ключові показники ефективності (КРІ); економічна доцільність; теоретико-методичний базис; діагностика результативності; торговельне підприємство; обґрунтування нової системи