Психологія (Основи психології) Психологія (Вікова, педагогічна та спеціальна психологія) - Мудрак, Ігор Аркадійович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Предмет, мета та завдання психології. Методи та галузі психологічної науки. Виникнення та розвиток психіки. Психологія особистості. Пізнавальна сфера особистості. Індивідуально-психологічні особливості особистості. Психологія спілкування. Людина і колектив. Вікова психологія як практична галузь знань. Предмет і завдання педагогічної психології. Методологія і методи педагогічної психології. Теоретичні основи спеціальної психології. При оволодінні змістом програми навчальної дисципліни студенти будуть компетентними у таких питаннях: основні параметри прояву психіки в різних аспектах людського буття; особливості протікання пізнавальних процесів; прояв особистісної сфери та механізми, що на неї впливають; прояв людської психіки в різних видах діяльності; фундаментальні теоретичні засади вікової психології; специфіку кожного вікового ступеню; основні поняття, принципи, концепції педагогічної психології; сутність спеціальної психології; психофізичні особливості різних категорій людей з обмеженими можливостями.
Keywords: психологія; особистість; психофізіологічний розвиток; діяльність; психіка; психічні процеси; вікова періодизація; учіння; виховання