Драматургія Лесі Українки та «нова європейська драма» - Колошук, Надія Георгіївна; Koloshuk, Nadiia H. (Волинський національний університет ім. Лесі Українки, 2009)
У статті йдеться про місце драматургічної спадщини Лесі Українки у світовій драматургії епохи декадансу, про інтелектуальний конфлікт як стрижневий у її поетиці. А також про сприймання письменницею сучасників-драматургів – представників нової європейської драми: Ібсена, Метерлінка, Гауптмана та ін. – і про критику російського та українського соціально-побутового реалістичного театру в її статтях та листах. В статье идёт речь о том, какое место занимает драматургическое наследие Леси Украинки в мировой драматургии эпохи декаданса, об интеллектуальном конфликте как сквозном в её поэтике. А также о её восприятии творчества современников-драматургов – представителей новой европейской драмы: Ибсена, Метерлинка, Гауптмана и др., о критике русского и украинского социально-бытового реалистического театра в её статьях и письмах. The article is about place of Lesya Ukrainka’s dramaturgy in the world dramaturgy of decadence epoch, about intellectual conflict in her poetics. And also about that authoress perceived her contemporaries-dramatists – reprosentatives of new European drama: Ibsen, Meterlink, Hauptmann and others – and about her criticism of Russian and Ukrainian social realistic theatre.
Lesya Ukrainka’s Dramaturgy and “New European Drama”
Драматургия Леси Украинки и «новая европейская драма»
Keywords: нова європейська драма; інтелектуальна драма; конфлікт ідей; соціально-побутовий реалістичний театр; модернізм; декаданс; драматургія Лесі Українки; new European drama; intellectual drama; conflict of ideas; social realistic theatre; modernism; decadance; Lesya Ukrainca’s dramaturgy