Екологічні імперативи інтеграційного процесу в межах Європейського Союзу - Грицай, Вадим Володимирович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
У магістерській роботі досліджується процес становлення Європейського Союзу як провідної організації, що одним із своїх напрямків роботи має екологічну політику. Визначено суть і структуру екологічної діяльності. Показано взаємозв’язок між екологічною діяльністю та свідомістю. Простежено юридичну базу (акти, регламенти, директиви) екологічної політики країн ЄС. Означено напрями Зеленого курсу. Визначено, що основним гаслом-правилом цієї політичної стратегії є “Забруднювач платить”. Короткотривалі й довгострокові програми втілення Зеленого курсу передбачають чітку регламентацію норм і правил, що їх мають за обов’язок дотримуватися усі країни-члени ЄС. На основі наукових праць й аналітичних матеріалів продемонстровано цілеспрямовані дії України на шляху до реалізації усіх умов щодо повноправного вступу до Європейського Союзу.
Keywords: Європейський Союз; екологічна діяльність; екологічна політика; екологічне право; директиви; регламенти; Зелений курс; екологічні трансформації