Методична система навчання опрацюванню табличних даних на уроках інформатики у 7-ому класі - Невірець, Оксана Сергіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У роботі висвітлені питання про те, що у сучасному інформаційному суспільстві табличні дані є однією з найпоширеніших форм подання, зберігання та аналізу інформації. Вони використовуються в освіті, науці, економіці, соціальній сфері та повсякденному житті. У зв’язку з цифровізацією освітнього процесу та впровадженням концепції Нової української школи зростає потреба у формуванні в учнів інформаційно-цифрової компетентності, зокрема вміння працювати з табличними даними. 7-ий клас є важливим етапом у вивченні інформатики, оскільки саме в цьому віці учні переходять від елементарних операцій з інформацією до усвідомленого використання інструментів опрацювання даних. Опрацювання табличних даних сприяє розвитку логічного та алгоритмічного мислення, навичок аналізу, порівняння, узагальнення інформації, а також формує практичні вміння, необхідні для подальшого навчання та повсякденної діяльності. Актуальність розроблення та впровадження методичної системи навчання опрацюванню табличних даних зумовлена необхідністю забезпечення ефективного, послідовного та компетентнісно орієнтованого навчання. Така система має враховувати вікові особливості семикласників, рівень їх цифрової підготовки, міжпредметні зв’язки, а також використання сучасних педагогічних технологій і цифрових інструментів. Крім того, розвиток електронних таблиць і хмарних сервісів відкриває нові можливості для організації практичної та дослідницької діяльності учнів, що потребує методично обґрунтованого підходу з боку вчителя. Тому дослідження методичної системи навчання опрацюванню табличних даних на уроках інформатики у 7-ому класі є актуальним та має важливе теоретичне й практичне значення.
Keywords: 7 клас; табличні дані; електронні таблиці; уроки інформатики; мотивація учнів; навчальна активність