Сутність та принципи професійної етики фінансиста в сучасних умовах - Борисюк, Олена Володимирівна; Дацюк-Томчук, Марія богданівна (Кам’янець-Подільський державний інститут, 2025)
Сучасний етап розвитку суспільства характеризується динамічними змінами у сфері економіки, фінансів, інформаційних технологій та міжнародної співпраці. У таких умовах значно зростають вимоги до професійної діяльності спеціалістів фінансової сфери, зокрема до рівня їхньої відповідальності, доброчесності та дотримання етичних стандартів. Фінансисти – це фахівці, які працюють з грошовими потоками, інвестиціями, бухгалтерською звітністю, фінансовим плануванням та аудитом, а тому мають значний вплив на економічні процеси як на мікро-, так і на макрорівнях. Їхня діяльність безпосередньо пов’язана з високим ступенем довіри з боку суспільства, інвесторів, клієнтів, держави, тому етична складова частина у професії фінансиста є не просто бажаною, а критично необхідною. Професійна етика фінансиста – це система моральних норм, цінностей і правил поведінки, яка регулює професійну діяльність працівників фінансової сфери. Вона включає принципи чесності, об’єктивності, професійної компетентності, конфіденційності, відповідальності, дотримання законодавства та лояльності. У сучасних умовах, коли фінансові операції стають дедалі складнішими, а ризики – зростають, дотримання етичних стандартів набуває особливої актуальності. Проблеми етики у фінансовій діяльності проявляються у різних формах: шахрайство, маніпуляції з фінансовою звітністю, конфлікти інтересів, зловживання службовим становищем, розголошення конфіденційної інформації тощо. Ці явища підривають довіру до фінансових інститутів, дестабілізують ринки та негативно впливають на економічний розвиток. Тому дослідження етичних аспектів професії фінансиста, формування чіткої системи принципів і норм поведінки є надзвичайно важливими для підвищення якості фінансових послуг та забезпечення стабільності фінансової системи загалом. Метою дослідження є всебічне вивчення сутності професійної етики фінансиста, визначення її ключових принципів, а також обґрунтування ролі етичних норм у забезпеченні ефективної та відповідальної фінансової діяльності в сучасних умовах. Наукова новизна роботи полягає в узагальненні сучасного розуміння професійної етики фінансиста як багатогранного соціального явища, що поєднує моральні, правові та професійні норми. У межах дослідження здійснено спробу систематизувати ключові принципи професійної етики фінансиста та адаптувати їх до вимог сьогодення, зокрема враховуючи виклики цифровізації, глобалізації фінансових ринків та зростання ролі соціальної відповідальності бізнесу. Висновки. Отже, результати дослідження сприятимуть формуванню більшої етичної свідомості серед фінансистів та покращенню загальної ситуації в галузі фінансових послуг. Визначення ключових аспектів професійної етики у фінансах не лише допоможе у формуванні позитивного іміджу професії, але й сприятиме розвитку більш стабільного та прозорого фінансового середовища. Формування сильної етичної культури у фінансовій сфері потребує зусиль з боку держави, професійних організацій та самих фінансистів. Лише за умови дотримання високих стандартів професійної етики можна гарантувати чесність, прозорість та ефективність фінансової системи України. У цьому контексті роль кожного окремого спеціаліста є вирішальною, адже саме особиста відповідальність стає фундаментом для довіри в масштабах усієї країни.
Keywords: фінансист; професійна етика фінансиста; професійна культура; етичні принципи; етичні норми; принципи професійної етики фінансиста; професійна компетентність,; комплаєнс; 174-057.2221