Вплив успішності емоційно-психологічного клімату на девіантну поведінку підлітків - Мельник, Антоній Петрович; Магдисюк, Людмила Іванівна; Клюйко, Леся Федорівна (Рівненський державний гуманітарний університет, 2020)
Стаття присвячена теоретичному аналізу особливостей підліткового віку, що впливає та викликає у них неадекватну поведінку. Доведено, що норми поведінки встановлюються суспільством і включають дисциплінарний, моральний і правовий аспекти. Розглянуто, що девіантна поведінка формується на виклики оточуючого їх світу, що містить чимало жорстокості, насильства, агресії, ворожості, індивідуалізму. Також, проаналізовано психологічні фактори, котрі провокують та стають поштовхом до формування у дитини девіантних форм. Відповідно, важливим є врахування цих особливостей під час психологічного консультування батьків та дітей, що в свою чергу, дозволить покращити загальний та психологічний їх стан. Враховувати, що використання методів дослідження девіантної поведінки підлітка у роботі практичного психолога, мають ґрунтуватися як на симптоматичному (робота з конкретними симптомами відхилень), так і на профілактичному підході (зняття причин, факторів і умов, що їх провокують). Теоретико-емпіричні дані можуть використовуватися практичними психологами не лише в консультуванні, з метою надання кваліфікованої психологічної допомоги батькам, які виховують підлітка з девіантною поведінкою, але і для самоосвіти та просвітницької діяльності усіх верств населення.
Keywords: психологічна допомога; девіантна поведінка; підліток; міжособистісні відносини; негативний досвід; проблеми; 364.62-055.2:316.624-053.2