Вплив гормональних препаратів місцевої дії на бактерицидні властивості шкіри - Боса, Інна Василівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
Гормональні препарати часто використовуються для лікування різних медичних станів, включаючи гінекологічні проблеми, акушерську практику та дерматологічні захворювання. Ця дослідницька робота спрямована на вивчення впливу гормональних препаратів на бактерицидні властивості шкіри. Сучасний ринок дерматологічної та косметичної продукції з антибактеріальним та протизапальним впливом на шкіру та слизові оболонки характеризується широким спектром та загальною доступністю для пересічного споживача, що є вкрай небезпечним за умов необдуманого використання таких препаратів, особливо якщо до їх складу входить гормональний компонент. Численні дослідження, присвячені перевагам та недолікам гормональних препаратів останнім часом тісно переплітаються з доказовістю їх безпечності, ефективності та переносимості, відповідно до європейських показників щодо стандартизації та їх сертифікації. Метою нашого дослідження було дослідити вплив гормональних препаратів місцевої дії на бактерицидні властивості шкіри. Висновки отриманого досвіду дозволяють зрозуміти, чи може застосування місцевих гормональних препаратів впливати на природні бактерицидні механізми шкіри, які важливі для її захисту від патогенної мікрофлори. У роботі досліджували вплив гормональних препаратів місцевої дії на бактерицидні властивості шкіри людини. Дослідження проводили у кілька етапів. Перший етап дослідження включав нанесення культури (непатогенного штаму E.coli) на здорову шкіру передпліччя. Наступні етапи включили в себе таку ж схему роботи, лише з впливом гормональних препаратів місцевої дії. За результатами дослідження, яке ми провели після трьох днів гормональної терапії вдалось встановити, що застосування гормональних препаратів місцевої дії чинить короткочасний негативний вплив на бактерицидні можливості шкіри людини.
Keywords: гормональні препарати; бактерицидні властивості шкіри; дерматологічна продукція; косметична продукція