Вплив кліматичних змін на водний режим річки Стир у Волинській області - Нетробчук, Ірина Марківна; Боярин, Марія Володимирівна; Жданюк, Богдан Степанович (My University, 2025)
В статті розглядається аналіз впливу кліматичних змін на водний режим р. Стир у Волинській області. Адже в умовах подальших змін клімату погіршуватимуться умови природного вологозабезпечення, що негативно впливатимуть на гідрологічний режим водойм. У порівнянні з показниками минулого століття фіксується значне зменшення об’ємів річного річкового стоку, рівень води у річках України упродовж літнього періоду вже декілька років є нижчим за норму. Річна середня температура повітря у 2022–2023 рр. становила 9,4 і 10,4 °С відповідно, що на 0,9 і 1,9 °C вище норми (8,5°). Спостерігалась тенденція до підвищення значень середньомісячних температур, що відповідає і світовим тенденціям. Річна кількість опадів була вищою у 2022 р. і становила 736 мм, у 2023 р. − 680 мм. Отже, простежується деяке збільшення опадів узимку, влітку та восени. Найвищі рівні води були зафіксовані у 2023 р., в якому середній рівень води становив 348 см, у 2022 р. – 316 см. Максимальні рівні спостерігали весною, а мінімальні – влітку та восени. За спостережуваний період спостерігалася тенденція щодо зменшення середньомісячних та річних витрат води від 24,8 до 29,8 м3/c (2022–2023 рр.) порівняно із 2006–2013 рр., де значення середньорічної витрати води коливалось в межах від 40,1 до 51,2 м3/c. Встановлено тісний кореляційний зв’язок між витратами води і рівнями води. Крім того, встановлено середній і сильний зв’язок між температурою води, повітря і витратами води; слабкий зв’язок між опадами та витратами і рівнем води. Підвищення температури взимку спричинило зміни у водному режимі річки, зокрема відсутність снігового покриву, розтягнення водопілля у часі, що призводить до зменшення витрат води, а також відсутності льодового покриву. Аналіз водного режиму дає можливість раціонально використовувати воду у господарській діяльності та здійснювати збалансоване управління водними ресурсами у басейні р. Стир.
Keywords: водний режим; річка; рівні води; витрата води; температура повітря; опади; кліматичні зміни; паводки; 551.583 : 556.53 (477.82)