Обліково-аналітичне забезпечення наявності та руху оборотних активів підприємства - Германюк, Юлія Валентинівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі з’ясовано економічну сутність, склад і класифікацію оборотних активів підприємства, досліджено нормативно-правове забезпечення їх обліку та аналітики. Визначено методичні підходи до оцінки ефективності використання оборотних активів із застосуванням системи показників оборотності, рентабельності та фінансової стійкості. Проаналізовано організацію бухгалтерського обліку оборотних активів на підприємстві, охарактеризовано документальне оформлення, методи їх оцінки та особливості внутрішнього контролю. Проведено аналіз ринку оптової торгівлі сантехнічним та теплотехнічним обладнанням в Україні, а також досліджено особливості функціонування підприємства у його конкурентному та економічному середовищі. Вивчено внутрішні фактори діяльності підприємства, а саме структуру та динаміку оборотних активів. За результатами дослідження визначено сильні та слабкі сторони, можливості та загрози підприємства, що дозволяє ефективно адаптувати політику управління оборотним капіталом до змін у зовнішньому середовищі та забезпечити стійке фінансове зростання й конкурентоспроможність на ринку. В роботі удосконалено заходи з організації внутрішньогосподарського контролю за формуванням, рухом і використанням оборотних активів. Запропоновані заходи сприятимуть формуванню повного, точного та своєчасного обліку та аналітики запасів, дебіторської заборгованості та грошових коштів, що забезпечить ефективне управління оборотним капіталом і приймати управлінські рішення щодо його оптимізації. Наукова новизна дослідження полягає в удосконаленні класифікації оборотних активів, зокрема дебіторської заборгованості, шляхом її структуризації за видами контрагентів. Практичне значення результатів дослідження полягає у можливості використання сформульованих рекомендацій для вдосконалення обліково аналітичного забезпечення управління оборотними активами, що сприятиме оптимізації контролю за запасами, дебіторською заборгованістю та грошовими коштами, підвищенню оборотності активів, зменшенню ризиків втрат від прострочених боргів, забезпеченню достовірності облікової інформації, зміцненню ліквідності та покращенню фінансово-економічного стану підприємства.
Keywords: оборотні активи; запаси; дебіторська заборгованість; грошові кошти; управління оборотним капіталом