Стильові шукання Лесі Українки на тлі західноєвропейської літератури - Блохин, Дарина Дмитрівна; Blokhyn, Daryna (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті висвітлено шлях стильових шукань Лесі Українки та взаємовпливи української та західноєвропейських літератур, особливо французької, німецької, бельгійської, польської. Звернено увагу на співпрацю І. Франка, Лесі Українки та О. Кобилянської. Доведено, що український неоромантизм розвивався на національному ґрунті, мав стильові особливості – переходив у неокласицизм, поєднанував елементи неоромантизму та неокласицизму.In the article are demonstrated the ways of Lesja Ukrainka’s stylistic searches and the mutual influence of Ukrainian and Western European literatures, especially French, German, Belgian and Polish. The attention was paid to the cooperation of Ivan Franko, Lesya Ukrainka and O. Kobylianska. It has been proved that Ukrainian Neo-Romanticism developed on a national basis. It has stylistic peculiarities – it was transformed into neoclassicism and was combined elements of Neo-Romanticism and Neo-Classicism.
Stylistic Searches of Lesya Ukrainka on the Background of Western European Literature
Keywords: неоромантизм Лесі Українки; модернізм; класицизм; неокласицизм; лесезнавство в Німеччині; Ю. Блохин; позитивізм; натуралізм; імпресіонізм; Lesya Ukrainka’s Neo-Romanticism; Modernism; Classicism; Neo-Classicism; study of creativity of Lesea Ukrainka in Germany; Yu. Blokhin; positivism; naturalism; impressionism