Психолінгвістичні аспекти навчання іноземних мов: роль мотивації та психологічних чинників (німецька мова) - Гвоздяк, О.М.; Іваніцька, Ю.В.; Козак, Алла Володимирівна (My University, 2024)
Стаття присвячена вивченню психолінгвістичних аспектів навчання іноземних мов, зосереджуючись на ролі мотивації та психологічних чинників у контексті вивчення німецької мови. Дослідження спрямоване на виявлення впливу мотивації на ефективність навчання, а також розглядає психологічні аспекти, що впливають на здатність студентів адаптуватися до іншомовного та культурного середовища. Стаття розглядає вплив різних типів мотивації, таких як внутрішня та зовнішня, на процес навчання, а також розглядає психологічні чинники, які можуть впливати на успішність вивчення німецької мови. Автори ґрунтують своє дослідження на психолінгвістичних підходах та емпіричних даних, зазначаючи ключові аспекти, які варто враховувати при розробці програм навчання. Дослідження включає вивчення впливу культурних та соціокультурних чинників на мотивацію студентів при вивченні німецької мови. Стаття також розглядає індивідуальні відмінності в підходах до навчання та мотивації студентів, враховуючи фактори, такі як особистість, стиль навчання та рівень самооцінки, а саме, як врахування цих індивідуальних аспектів може покращити ефективність навчання та сприяти стійкій мотивації протягом тривалого періоду. Дослідження також висвітлює важливість саморегуляції та розвитку стратегій управління стресом під час вивчення іноземних мов. Автори рекомендують педагогам та студентам активно використовувати методики психологічної підтримки для забезпечення ефективного подолання труднощів і підтримки стійкої мотивації. Враховуючи інтердисциплінарний підхід, стаття об’єднує знання з психології та лінгвістики, аналізуючи взаємодію між цими галузями для розуміння оптимальних стратегій навчання іноземних мов, зокрема німецької, з урахуванням психологічних аспектів. Результати статті можуть бути корисні для викладачів, науковців та студентів, які зацікавлені в покращенні процесу вивчення іноземних мов, зокрема німецької, шляхом урахування психолінгвістичних аспектів та мотиваційних факторів. Стаття надає також комплексний погляд на вивчення німецької мови, розглядаючи психологічні, культурні та емоційні аспекти
Keywords: психолінгвістика; іноземна мова; німецька мова; психологічні чинники; мотивація; комунікація.; 159.946.3:81’243