Інноваційні технології у вивченні біорізноманіття птахів у шкільному курсі біології - Шатковська, Анастасія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Робота присвячена дослідженню ефективності застосування інноваційних технологій при вивченні біорізноманіття птахів у шкільному курсі біології. Проведено аналіз шкільної програми з біології, підручників 7, 10-11 класів та методичної літератури, встановлено зміст та об’єм матеріалу по птахах у різних розділах біології. Використано інформаційно-комунікаційні технології, пізнавально-дослідницьку діяльність та ігрові технології. Виконали дослідницький проєкт по вивченню біорізноманіття водоплавних птахів Луцька та його околиць. У ході дослідження встановлено види цих птахів на території дослідження, проведено спостереження за особливостями їх гніздування. Встановлено, що фауна водоплавних птахів міста Луцька та його околиць налічує 21 вид із 4 рядів: ряд пірникозоподібні Podicipediformes – 1 вид, ряд журавлеподібні Gruiformes – 2 види, ряд сивкоподібні Charadriiformes – 3 види, ряд гусеподібні Anseriformes – 15 видів. Домінуючим видом є крижень. Гуска білолоба, гуменник, лебідь малий є пролітними, усі інші – гніздові перелітні птахи. Це наземногніздові птахи, які влаштовують гнізда біля води, плавучі гнізда або на заломах очерету. Розроблено урок-вікторину на тему: «Екологічні групи птахів та їх пристосування до умов довкілля». Установлено, що використання дослідницьких проєктів посилює пізнавальний інтерес учнів, сприяє формуванню мотиваційної сфери та формує у дітей практичні навички. У ході уроку-гри учні проявили творчі здібності, навчилися працювати у команді та досягати поставленої мети спільними зусиллями.
Keywords: інноваційні технології в освіті; шкільний курс біології; біорізноманіття; водоплавні птахи; місто Луцьк.