Використання масажу у фізичній реабілітації школярів 10–12 років із міопією - Рідковець, Тамара Григорівна; Хайсам Ромман Дж. М.; Рідковець, Олександр Петрович; Кобінський, Олег Вікторович; Ridkovets, Tamara; Haytham Roman J. M.; Ridkovets, Oleksandr; Kobinskyi, Oleh (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
Із кожним роком зростає кількість дітей, у яких при впливі несприятливих факторів можуть виникнути проблеми із зором, короткозорість. Серед осіб із короткозорістю у всіх вікових групах кількість здорових дітей удвічі менша, порівняно з іншими, а за рівнем фізичного розвитку вони відстають від норми Мета дослідження – використання в школярів із короткозорістю в програмі з фізичної реабілітації масажу та вивчення його впливу на їх стан. Методи дослідження – аналіз літературних даних про застосування масажу при короткозорості, оцінка фізичного стану та оцінка зору в школярів із короткозорістю при проведенні реабілітації з використанням точкового самомасажу зон відповідності кисті. Отримані результати. Проведені реабілітаційні заходи розраховано на дев’ять місяців. Усім школярам із міопією (ОГ, п = 22) проводили точковий масаж в основній системі відповідності й у трирівневих системах. У розробленій програмі в підготовчому, основному та завершальному періодах застосовували точковий масаж зон відповідності (очей, печінки, жовчного міхура, нирок, хребта, головного й спинного мозку, точок хребетної, скроневих і надочноямкових артерій) у комплексі з твіст-гімнастикою для окорухових м’язів, пальчиковою гімнастикою, артикуляційною гімнастикою й дихальними вправами, що сприяло в основній групі відновленню гостроти зору праворуч та ліворуч від 0,4 ± 0,09 ум. од. до 0,8 ± 0,1 ум. од. (< 0,05); а у 22 школярів контрольної групи (КГ) – з 0,4 ± 0,06 ум. од. до 0,6 ± 0,09 ум. од. (р0,05). Висновки. У фізичній реабілітації школярів із міопією можливе застосування класичного масажу (комірцевої ділянки, точкового масажу точок хребетних, скроневих і надочноямкових артерій), самомасаж зон відповідності (очей, печінки, жовчного міхура, спинного та головного мозку, нирок, хребта, хребетної, скроневих і надочноямкових артерій) в основній системі відповідності та трирівневих системах. Кожному школяреві з короткозорістю рекомендують проводити самомасаж судинних точок після пробудження й перед напруженим зоровим навантаженням (2–3 хвилини) один-два рази на тиждень, а також самомасаж зон відповідності один раз або двічі на тиждень тривалістю 5–7 хвилин. Перерва в проведенні масажу визначається зникненням хворобливості в точках відповідності, а відновлення самомасажу – появою хворобливості в точках відповідності. Проведення самомасажу школярами можливе після навчання методики проведення точкового самомасажу зон мікропунктурних систем відповідності кисті й стоп. With each year grows the number of children which may have vision deviations under the influence of unfavorable conditions. Among children with myopia in all age groups a number of healthy children is twice as lower in comparison with the others, and according to the level of physical development they leg behind the norms. Objective of the study. Usage of massage and studying of its influence on condition of pupils with myopia in the program of physical rehabilitation. Methods of the study. Analysis of literature data on applying massage in case of myopia, estimation of physical condition and evaluation of vision among pupils with myopia while rehabilitation conducting with the use of nerve-point massage of conformity zones of hands. Obtained results. The conducted rehabilitation actions are computed for nine months. All pupils with myopia (control group, pupils = 22) were made nerve-point massage in the main system of conformity and in three-level systems. In the developed program of preparatory, main and final periods the applied nerve-point massage of conformity zones (eyes, liver, gallbladder, kidneys, spine, cerebrum and spinal cord, points of vertebral, temple and supraorbital arteries) in complex with twist gymnastics for oculomotor muscles, finger gymnastics, articulatory gymnastics and respiratory exercises promoted in the main group of renewal of visual acuity to the right and left from 0,4 ± 0,09 units till 0,8 ± 0,1 units (< 0,05); and among 22 pupils of the control group (CG) – from 0,4 ± 0,06 units till 0,6 ± 0,09 units (р0,05). Conclusions: 1. In physical rehabilitation of pupils with myopia it is possible the use of: classical massage (collar zone, nerve-point massage of points of spine, temple and supraorbital arteries), self-massage of conformity zones (eyes, liver, gallbladder, kidneys, spine, cerebrum and spinal cord, temple and supraorbital arteries) in the main system of conformity and three-level systems. 2. Each pupils with myopia is recommended to conduct self-massage of blood vessels points after awakening and before intense visual loads (for 2–3 minutes) once-twice per week, and self-massage of conformity zones once or twice per week which lasts for 5–7 minutes. 3. Break in massage conducting is defined by disappearance of sickliness in points of conformity. 4. Pupils are allowed to conduct self-massage independently after teaching the methodology of conducting of nerve-point massage of zones of micropuncture systems of conformity of hands and feet.
On Using Massage in Physical Rehabilitation of Pupils Aged 10–12 with Myopia
Keywords: реабілітація; фізична; міопія; школярі; рефлексотерапія; самомасаж; відповідність; точки; rehabilitation; physical; myopia; pupils; reflexology; self-massage; conformity; points