Самоактуалізація майбутнього вихователя ЗДО: постановка.проблеми - Мельник, Ірина Миколаївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2022)
Самоактуалізацію майбутнього вихователя ЗДО треба розуміти як характерну ознаку його діяльності, спрямованої на осягнення специфіки змісту майбутньої професії. Водночас акцентуємо, що самоактуалізація - це складний за змістом і тривалий у часі процес опанування професійною компетентністю, осмислення суті майбутньої спеціальності. Відтак у ЗВО мають бути створені спеціальні умови для стимулювання студентів до самоосвітньої діяльності, оволодіння ними новітніми технологіями навчання та виховання. Ключовими вимірами самоактуалізації вихователя ЗДО відзначаємо особистісний когнітивний та процесуально – поведінковий компоненти. Отож найповніше самоактуалізація проявляється на особистісному та предметно - діяльнісному рівнях. Перспективою подальших досліджень можуть бути питання конкретизації критеріїв та показників самоактуалізації вихователя ЗДО, а також стану сформованості цієї характеристики в освітньо-виховному середовищі ЗВО, чинників впливу на його успішність.
Keywords: самоактуалізація педагога; мотивація вихователя; організація діяльності у ЗДО; підготовка вихователя до роботи у ЗДО