Ніяковіння жінок через своє тіло під час інтимної близкості з партнером (bisc-ua): україномовна адаптація шкали - Завада, Тетяна; Широка, Анастасія (My University, 2022)
Мета. Ніяковіння жінок через своє тіло під час інтимної близькості з партнером – важливий аспект сексуальності, пов'язаний зі здатністю жінки отримувати сексуальне задоволення від близькості з партнером. Це один з ключових показників гармонійних сексуальних стосунків, які можна оцінити за допомогою психодіагностичних інструментів, проте, в українській психології немає валідних методик для його оцінки. Відтак, метою цього дослідження стали переклад та адаптація українською мовою Шкали ніяковіння жінок через своє тіло під час інтимної близькості з партнером BISC-UA М. Відермана, а саме, визначення розподілу відповідей за кожним твердженням шкали, її факторної структури, а також показників внутрішньої узгодженості тверджень, тест-ретестової надійності та конвергентної валідності. Методи. Адаптація проводилася на жінках (N=731) віком 18-47 років, 37 з яких взяли участь у процедурі тест-ретестової надійності у проміжку п’яти тижнів. Для оцінки конвергентної валідності шкали BISC-UA були використані Шкала задоволеності зонами тіла, Опитувальник образу тіла та Багатовимірний опитувальник сексуальності. Результати. За показниками асиметрії та ексцесу більшість тверджень шкали мають нормальний розподіл з помітною лівосторонньою асиметрією. Результати експлораторного та конфірматорного факторного аналізів підтверджують, що шкала BISC-UA є однофакторним інструментом, який складається з 15 тверджень (RMSEA=0.00, RMR = 0.086, GFI= 0.996, NFI=0.994, CFI=1.00, N=731). Шкала BISC-UA володіє високими показниками внутрішньої узгодженості тверджень (Альфа Кронбаха 0,95, Омега МакДональда 0,96). Шкала демонструє значимий рівень тест-ретестової надійності (r=0,72) та конвергентної валідності при порівнянні з конструктами задоволення своїм тілом та психологічними тенденціями у сексуальних стосунках. Висновки. Україномовна Шкала ніяковіння жінок через своє тіло під час інтимної близькості з партнером (BISC-UA) володіє значимими психометричними показниками і може бути рекомендована для використання у наукових дослідженнях якості сексуального життя жінок.

Purpose. Body image self-consciousness in the intimacy relationships is important aspect of women’s sexuality, related to the women’s ability to get satisfaction in sexual relationships. This is one of the main indicators of the healthy sexual relations, which can be evaluated with psychodiagnostic instruments. However, there are no valid and reliable tools for the assessment of the phenomena in Ukrainian psychology. Thus, the aim of the study was to translate and adapt Wiederman’s Body Image Self-Consciousness (BISC) Scale into Ukrainian. Such psychometric properties were under consideration: scale’s items distribution, scale’s factor structure, internal consistency, test-retest reliability and convergent validity. Methods: The research was conducted among women (N=731), aged 18-21. 37 women took part in the test-retest evaluation during the 5th-week period. BISC-UA scale сonvergent validity was determined in comparison with the constructs of body image satisfaction and psychological tendencies in sexual relationships, using The Body Areas Satisfaction Scale (Giovannelli et al., 2008), Body Image Questionnaire (Skugarevsky, Sivukha), and the Multidimensional Sexuality Questionnaire (Ukrainian-language adaptation by Shyroka, Zavada, 2022). Results. Considering the indicators of asymmetry and excess, most statements have a normal distribution with slight left asymmetry. The results of exploratory and confirmatory factor analysis confirms that BISC-UA scale is one-factor instrument, which consists of 15 items (RMSEA=0.00, RMR = 0.086, GFI= 0.996, NFI=0.994, CFI=1.00, N=731). The scale has excellent coefficients of internal consistency (Cronbach’s Alpha 0,95, McDonald’s Omega 0,96). The Scale demonstrates an appropriate level of test-retest reliability during the 5th week period (r=0,72) and convergent validity compared with given constructs of body image satisfaction and psychological tendencies in sexual relationships. Conclusions. The Ukrainian-language Body Image Self-Consciousness Scale in the intimacy relationships (BISC-UA) has appropriate psychometric properties and can be recommended for use in research on the quality of women’s sexual life.
Women's body image self-consciousness during intimacy with a partner (bisc-ua): ukrainian-language adaptation of the scale
Keywords: адаптація опитувальника; валідність; надійність; образ тіла; інтимна близькість; партнерські стосунки; конфірматорний факторний аналіз; 159.9.07