Особливості синтаксично-стилістичної організації поетичного доробку Лесі Українки як самобутнє явище в історії української художньої думки - Беценко, Тетяна; Betsenko, Tetiana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті здійснено спробу осмислити специфіку поетичного таланту митця через призму аналізу синтаксично-стилістичних засобів, що організують твор- чий доробок. Визначено загальні риси мовно-поетичного континууму Лесі Українки на прикладі аналізу синтаксичних структур. Розглянуто й схаракте- ризовано загалом конструктивні стилістично-синтаксичні одиниці. Лінгвістич- ний стиль поетеси на синтаксичному рівні осмислено як унікальне, сформоване на основі рідного культурного середовища явище в історії вітчизняної мовно- стильової парадигми. Зроблено спробу довести, що стиль Лесі Українки − довершене мовно-естетичне явище, феноменальна царина національної куль- тури. Синтаксис поетичних творів Лесі Українки − різноманітний, неоднопла- новий. Усі можливі базові (закономірні для нашої мовної системи) синтаксичні структури та явища, що їх фіксуємо в сучасній лінгвістичній теорії, засвідчено в поетичному доробку митця. The article presents an attempt to understand the specificity of the poetic talent of the artist through the prism of analysis of syntactic stylistic means organizing verbal and figurative work. Identify common features of the cultural and poetic continuum of Lesіa Ukrainka in the example of the analysis of syntactic structures. Examined and characterized the overall design is stylistically syntactic units. The linguistic style of the poet on the syntactic level comprehended as a unique, formed on the basis of native cultural environment of the phenomenon in the history of Russian language stylistic paradigm. Proposed intention to prove that the style of Lesia Ukrainka – a perfect cultural-aesthetic phenomenon, phenomenal sphere of national culture. Syntax poetic prizvedeny Lesia Ukrainka − diverse, neodnoplanovy. All kinds of basic (legitimate for our language system) syntactic structures and phenomena which we fix in modern linguistic theory, attested in the poetic works of the artist. Poetry continuum Lesia Ukrainka scale strikes description, monumental paintings depicted. Therefore dominated complex syntax. Syntactic structures inherent in the nature of the book. In general, the artistic language characteristic of the author is, intellectualism poetic phrases, meaningful capacity, diversity of verbal and figurative designs.
Features of Syntactic and Stylistic Poetic Creativity of Lesіa Ukrainka as a Unique Phenomenon in the History of Artistic thought Ukrainian
Keywords: стиль; синтаксичні засоби мови; стилістичні одиниці; експресивний синтаксис; семантика синтаксичних структур; емоційно-експресивне забарвлення синтаксичних структур; поетика синтаксичних одиниць; syntax means of language; style; stylistic unity; expressive syntax; semantics; syntactic structures; emotional and expressive coloration of syntactic structures; the poetics of syntactic units