Соматичний розвиток підлітків залежно від темпів їх біологічного дозрівання - Чижик, Віктор; Сітовський, Андрій Миколайович (Львівський державний університет фізичної культури, 2011)
Аналізували відмінності показників компонентного складу маси тіла хлопців та дівчат та груп школярів із різними темпами біологічного дозрівання. Встановлено, що дівчата переважають хлопців за відносним жировим й відносним кістковим компонентами маси тіла. Хлопці переважають дівчат за відносним м’язовим компонентом маси тіла. Хлопці-ретарданти переважають своїх однолітків акселератів за показниками відносного жирового, а акселерати переважають ретардантів за показниками відносного м’язового компонента маси тіла. Дівчата-акселерати переважають своїх однолітків ретардантів за показниками відносного жирового компонента маси тіла. Analysis of component composition of body weight between boys and girls and between groups of pupils with different rates of biological maturation has shown that girls dominate boys for indicators of relative fat and relative bone component of the body weight. The boys domi nated the girls according to the relative muscle component of body weight. Boys retardants dominate their peers early developers for indicators of relative fat but early developers dominate retardants for indicators of relative muscular component of body weight. Girls early developer dominate their peers retardants for indicators of relative fat component of body weight.
Somatic Development Of Adolescents In Relation To The Growth Of Biological Maturation
Keywords: підлітки; біологічний вік; соматичний розвиток; компонентний склад тіла; adolescents; the rate of biological maturation; somatic development; component composition of body weight