Маркетингові дослідження поведінки споживачів торгівельного підприємства - Жилічева, Юлія Олегівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
У першому розділі розкрито теоретичні основи маркетингових досліджень поведінки споживачів торгівельних підприємств. Визначено сутність, роль і завдання дослідження споживчої поведінки, проаналізовано фактори, що формують рішення покупців, а також систематизовано методи та моделі вивчення поведінки споживачів у сучасній маркетинговій практиці. У другому розділі проведено комплексний аналіз маркетингової діяльності та особливостей поведінки споживачів торгівельного підприємства. Подано організаційно-економічну характеристику підприємства, досліджено маркетингову політику (комплекс маркетингу) крізь призму споживчої поведінки, оцінено наявні маркетингові дослідження та ефективність застосовуваних підходів до вивчення потреб цільової аудиторії. У третьому розділі обґрунтовано напрями вдосконалення маркетингових досліджень поведінки споживачів. Проаналізовано вплив соціальних мереж на формування споживчих рішень, запропоновано удосконалений методичний підхід до дослідження поведінки покупців, а також розроблено рекомендації щодо підвищення ефективності маркетингової діяльності торгівельного підприємства з урахуванням результатів проведеного аналізу. Наукова новизна роботи полягає в удосконаленні та розробленні моделі поведінки споживачів у процесі задоволення потреб у товарах, запропонуванні авторської моделі оцінювання факторів, що впливають на споживчий вибір, а також у формуванні комплексу заходів щодо підвищення ефективності маркетингової діяльності торгівельних підприємств. Практичне значення отриманих результатів полягає у можливості застосування запропонованих моделей та рекомендацій для покращення системи маркетингових досліджень, підвищення рівня задоволеності споживачів та зміцнення конкурентних позицій торгівельного підприємства на ринку.
Keywords: споживча поведінка; маркетингові дослідження; маркетинг-мікс; фактори впливу