Видовище у фото- та кіномистецтві - Кисла, Наталія; Kysla, Nataliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті здійснено аналіз видовища, презентованого впливовими в культурі ХХ ст. видами мистецтва – фото- й кінематографом − на засадах образності. Образ інтерпретується в контексті композиційної моделі бачення мистецького твору. Проаналізовано генезу композиції, що представлена як реальність твору мистецтва й культури. Це дало змогу розглянути фото та кіно як композиційний феномен культури. Аnalysis of spectacle presented by art forms, influential in culture of the XX century, – a photo and a cinema – on the basis of imagery was implemented in the article. The image is interpreted in the context of composite model of vision of a work of art. Genesis of the composition considered as reality of works of art and culture is analysed. It gave the chance to consider a photo and cinema as a composite phenomenon of culture. The author pays attention to such phenomenon as total shielding menacing to the beginnings of human spirituality. It as in A. Wajda’s movie “All for sale”, can wash away markers between reality and the image.
A Spectacle is in a Photo and Cinematographic Art
Keywords: культура; culture; видовище; sight; фото; photo; кіно; cinema; композиція; composition; образ; image